Urbanisme i reforma del POUM a Manresa

Urbanisme i reforma del POUM a Manresa

Amb motiu de la revisió del POUM de Manresa ens han convidat a una taula de debat per reflexionar sobre com es pot fer un urbanisme més participatiu i proper a la ciutadania. Creiem que hem de passar d’un enfocament del planejament regit per la seva rellevància econòmica , cap a un vessant que tingui en compte la rellevància de la societat en la definició les ciutats en què vivim.

Tenint en compte el marc legal i administratiu que regeixen els POUMs i altres documents legals que defineixen la forma de la ciutat, volem reflexionar sobre fins a quin punt aquests documents reflecteixen les necessitats de la població. Venim d’un passat en què els planejaments es consideren instruments de desenvolupament purament constructiu de la ciutat, que mitjançant una distribució de les càrregues i beneficis assegura que ” la funció social de l’urbanisme” es compleixi. Però, ¿aquesta funció es satisfà només a través de la distribució de les plusvàlues?, Quina funció tenen els habitants en la construcció de la ciutat?

Considerem que hi ha alternatives de construcció de la ciutat que resolen problemes concrets i urgents per a la nostra societat del immediatesa i la precarietat , que més enllà d’estar regulats i contemplats com a eines de planificació, sorgeixen com a resposta als problemes quotidians. Recuperació d’espais buits , ocupació d’habitatges desnonades , creació d’equipaments autogestionats, reclamació d’espais públics i lluites per aconseguir espais de decisió a la ciutat … totes són alternatives, vàlides i reals, que estem veient cada dia a les nostres ciutats .

De tot això i més reflexionarem en l’acte que tindrà lloc a l’Espai Roig del Bages , a Manresa , al carrer de la Mel 8, 1 ª , amb Adam Majó Regidor de Manresa per la CUP .

Esteu convidats bagesians i bagesianes !