Un any més la col·lecció dels CROMOS DEL BARRI ha arribat al Coll i a Vallcarca

Un any més, la col·lecció dels CROMOS DEL BARRI ha arribat al Coll i a Vallcarca. Des de Raons Públiques hem acompanyat l’Observatori de Vallcarca i el col·lectiu Volta en el disseny i la preparació de les activitats, que han estat parcialment finançades, com anys anteriors, per l’Ajuntament de Barcelona.

La primera setmana de maig vam anar a descobrir els barris del Coll i de Vallcarca amb els alumnes de P3 de les escoles Farigola i Montseny. Tot i la pluja (el segon dia vam haver de tornar correns a classe a meitat de la passejada), vam poder recòrrer els espais que s’estàn transformant als dos barris: aquells que reivindiquen i impulsen els veïns (com la plaça de la Farigola, l’hort comunitari o l’Antic Forn) i aquells que es transformen per iniciativa municipal (Can Carol o l’Antic Consolat de Dinamarca). També vam visitar llocs tan singulars com la finca Sansalvador, amb les seves espectaculars galeries, o el pont de Vallcarca amb la seva presència senyorial al paisatge de la ciutat.

Una setmana després, el dia 11 de maig, vam organitzar amb els alumnes de les dues escoles un taller a l’Aula Ambiental Bosc Turull per a reflexionar col·lectivament sobre tot el que havíem vist en els recorreguts pels dos barris. Aqui vam posar en comú els aprenentatges i vam repartir, per fi, els cromos d’aquest any! Com a novetat, es recollia el grau i la iniciativa de transformació de cada espai.

I, per últim, a la Festa Verda del Coll vam acabar de completar la col·lecció i vam poder dissenyar els nostres propis cromos. També vam reviure la manera tradicional de viure el barri, amb la reproducció d’un habitatge del casc antic de Vallcarca. Vam dibuixar al terra la planta de la “Casa Cós” (tipologia entre mitgeres, amb pati i dues plantes) i vam representar escenes quotidianes per veure els vincles entre els veïns i les veïnes, entre la gent gran i els infants i la relació entre l’espai públic i l’espai privat dels habitatges.