Tornem al nucli. Diagnòstic participatiu per a revitalitzar en nucli històric de Gironella.

A finals de 2017 vam començar un diagnòstic participatiu en el municipi de Gironella, a la comarca del Berguedà. Aquest procés s’inscriu dins del Pla de Revitalització del nucli històric de la vila, que lidera la cooperativa Celobert amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest Pla de Revitalització vol engegar una sèrie d’accions per millorar el nucli de la vila fonamentalment pel que fa a l’habitatge, el comerç i l’espai públic.

Durant aquests mesos, paral·lelament a l’exhaustiva anàlisi tècnica realitzat per Celobert (de l’estat de l’habitatge, els canvis de població, la situació urbanística del centre, etc.), hem realitzat la diagnosi participativa, on es va contrastar i validar d’una manera més qualitativa aquesta diagnosi inicial.

En aquest primer trimestre, per tant, és quan es van realitzar aquestes accions participatives en les quals vam recollir informació per part de veïns, veïnes i entitats. Es va realitzar un taller participatiu amb l’institut Pere Fontdevila, on els joves ens van mostrar la seva manera de viure la vila i les seves propostes per al nucli. També es van recollir opinions dels pares i mares de les Ampes, mitjançant un qüestionari telemàtic i vam realitzar entrevistes personalitzades amb entitats i associacions vinculades al nucli. També vam realitzar activitats participatives a l’espai públic, el dia del mercat i a la Fira del Motor, amb la intenció de donar a conèixer el procés i eixamplar el nombre de veïns vinculats. Finalment es va realitzar un taller de participació en el qual es van presentar les conclusions i es va validar aquesta diagnosi inicial.

A partir d’ara encarem la part final de procés, en la qual s’han de proposar i ordenar les accions necessàries per resoldre les casuístiques detectades. Un dels resultats que també pretenem és que els veïns i veïnes de Gironella i sobretot del nucli, es puguin implicar de manera activa en aquest procés de recuperació, participant, no només d’aquest procés, sinó en les futures accions de millora essent part protagonista de la revitalització del nucli antic.