Salvem Can Sanpere

Salvem Can Sanpere

A Premià de Mar podem trobar un altre exemple clar que ens mostra qui participa de la construcció de la ciutat, qui pren les decisions i en quines escales s’entén i es controla la ciutat.

És per això, que defensem la necessitat de creure i actuar amb un altre model de participació on realment els habitants puguin decidir en la construcció de la seva ciutat.

Com a Raons Públiques donem suport,seguint i participant del procés i les accions, a la plataforma Salvem Can Sanpere 100% públic la qual impulsa un ampli moviment social destinat a reivindicar la fàbrica de can Sanpere com a patrimoni arquitectònic i humà, alliberant aquesta zona de l’especulació per fer front a les mancances acumulades a Premià de Mar.

Per a més informació us adjuntem el text de convocatòria a la manifestació del 16 de gener. I si voleu conèixer més us deixem la referència a la pàgina de la plataforma Can Sanpere i més vídeos que expliquen el procés:

http://www.youtube.com/watch?v=KLAOmyFVmi0

http://www.youtube.com/watch?v=-F9kKl7bQds

Han passat molts anys (juliol 1998) des que l’antiga fàbrica de Can Sanpere (9.000 m2) va tancar la seva activitat. Des d’aleshores aquest espai ha esdevingut un objectiu de l’especulació urbanística. L’actual propietari, Núñez i Navarro, insisteix amb els plans d’incrementar els seus guanys econòmics acumulant moltes operacions repartides per tota la geografia. Premià de Mar té un terme municipal totalment col·lapsat i les necessitats del poble augmenten en la mesura que el creixement urbà és cada vegada més insuportable. Can Sanpere ens presenta una oportunitat irrenunciable per tal de canviar aquesta tendència.

En els darrers anys, però, una part de les instal·lacions ja han estat utilitzades per algunes entitats del poble.

La Plataforma Can Sanpere 100% Públic impulsa un ampli moviment social destinat a preservar aquesta zona i alliberar-la de l’especulació del sòl. Un espai 100% públic, del poble, un pulmó verd, serà un pas endavant per fer front a algunes de les mancances acumulades després de tants anys de liquidació del terme municipal premianenc.

La lluita de la Plataforma planteja un pols entre els interessos privats de Núñez i Navarro i els de tot el poble. La Plataforma intervé en aquest espai donant-li vida amb una experiència d’autogestió. També volem que sigui un punt de trobada permanent entre persones, col·lectius i activitats obertes a la gent.

L’èxit d’aquesta lluita, però, dependrà del suport de tota la població de Premià de Mar. Davant d’una minoria especuladora i poderosa, plantegem una alternativa al servei de les necessitats socials, associatives, mediambientals i patrimonials del poble. Can Sanpere és cosa de tots i totes.

*Reivindiquem un espai 100% públic, és a dir, de les persones, dels col·lectius i de les classes populars, en definitiva, del poble.

*Donem suport a l’experiència d’autogestió i als projectes derivats de la democràcia directa i organitza-da que ja estan dinamitzant l’actual Can Sanpere.

*Reclamem un procés obert, participatiu i transparent sobre els equipaments i els usos generals d’aquest espai i que tingui una clara orientació social, comunitària i associativa, desvinculada de les pràctiques burocràtiques que han malmès les potencialitats d’altres infraestructures locals (Fàbrica del Gas).

*Volem que Can Sanpere inclogui tant zona verda, les demandes d’equipaments, el seu projecte autogestionat i la recuperació de part del patrimoni històric de la fàbrica.

*El que ara reivindiquem per Can Sanpere no ho volem només per aquesta zona: La Plataforma no acceptarà que Can Sanpere sigui moneda de canvi en el procés general d’ordenació territorial de Premià de Mar. Lluitar contra l’especulació vol dir: Ni a Can Sanpere ni a enlloc més.

Més que una lluita aïllada pel que hauria de ser nostre, aquesta reivindicació surt d’un sentiment que ens porta a dir prou a aquest sistema que ens impedeix avançar i que beneficia una casta privilegiada. L’alliberament de Can Sanpere és un acte de dignitat davant d’un model totalment injust i insostenible.