Repensem el Nucli Antic: un procés participatiu per millorar el centre de Navarcles.

Des de inicis d’any estem realitzant amb el suport de la Diputació de Barcelona un procés participatiu per millorar el nucli antic de Navarcles: Repensem el Nucli Antic. L’objectiu d’aquest procés és obrir un debat entre els veïns i veïnes de Navarcles per a detectar quines són les mancances més importants del nucli i quines propostes podem trobar per a resoldre-les.

Navarcles es troba a la comarca del Bages, molt a prop de Manresa, i té un nucli antic amb una gran història, que es remunta a l’edat mitjana. També, com a molts pobles de la conca del Llobregat, va tenir una gran vinculació amb la indústria tèxtil. El nucli antic va ser el centre de tota aquesta activitat, però amb l’urbanització de nous barris i eixamples a la ciutat, la població del nucli es va anar desplaçant, disminuint d’alguna manera, el comerç i la vida al nucli.

Per aquesta primera fase de diagnosi hem realitzat diverses entrevistes, tallers i activitats participatives amb les quals hem arribat a prop de 100 persones. També s’ha realitzat una anàlisi més tècnica, en el qual s’ha analitzat l’estructura de la propietat i el planejament vigent en el nucli, així com un repàs de les polítiques públiques que s’estan desenvolupant des de diferents departaments. Les problemàtiques que hem detectat es poden agrupar en 4 grans blocs: habitatge, espai públic, serveis i comerç i equipament.

D’aqui fins el final del projecte estarem presents en una de les festivitats més importants del poble; Monacàlia, el proper 14 d’abril i tancarem el procés amb un taller participatiu on prioritzar les accions a desenvolupar. El resultat final del procés serà tenir un esborrany de Pla d’accions per revitalitzar el nucli antic.