QUIN PARAL·LEL? crònica d’un matí de debat sobre els nostres barris

Dissabte 26 d’abril una seixantena de veïns i veïnes dels barris de Sant Antoni i Poble Sec ens vam trobar al Centre Cívic El Sortidor per discutir sobre el futur dels nostres barris a partir de la reforma de l’Avinguda del Paral·lel.
La intenció de Raons Públiques convocant aquesta jornada de trobada era, per una banda, explicar el projecte de remodelació de l’Ajuntament i fer comprensible per tothom el seu rerefons normatiu i técnic. Això va permetre als veïns menys informats apropar-se a una documentació que no sempre els arriba, o que ho fa per uns canals als quals no tenen accés fàcilment.

Al mateix temps, preteníem generar un espai de trobada entre persones amb plantejaments diferents, moltes de les quals no acostumen a trobar-se per compartir aquests posicionaments oposats, per discutir plegats sobre un projecte que ens preocupa a totes. La convocatòria va reunir a persones del teixit associatiu més clàssic (associacions de veïns, coordinadora d’entitats), col·lectius i entitats cooperatives de nova empenta (Assemblea de barri, La Base) fins a les entitats privades impulsores del projecte (Fundació El Molino) i altres veïns i veïnes que participen d’altres espais del barri.

Va quedar clar que el veïnat està molt preocupat per les conseqüències d’una reforma que afectarà la seva vida qüotidiana i que es veu inserit en un model de ciutat que aposta només pel turisme, allunyat de les necessitats dels habitants. Entre altres temes, es va parlar de la manca de participació ciutadana en tot el procés d’elaboració (la comissió de seguiment, la seva eficiència i capacitat d’influència real van ser molt qüestionades), els interessos que defensa aquest Pla (que és percebut com un model de privatització de l’espai públic, guiat per interessos privats), la solució que es dóna a les cruïlles de l’Eixample amb l’Avinguda (“no són sis placetes, són divuit voreres eixamplades”) o el fet de gastar el 30% del pressupost en una il·luminació (el projecte va ser rebatejat com “l’Avinguda de les Faroles”). Pel que fa a les seves conseqüències, amb
l’experiència del carrer Blai molt present per tothom, es va discutir de la massificació turística i monocultiu comercial, de l’expulsió de la població que pot suposar aquesta intervenció i dels models d’explotació comercial i relacions laborals que aquestes intervencions afavoreixen.
Es va insistir que és necessària l’elaboració d’un Pla d’usos que involucri la ciutadania i defensi els seus drets.

Després de gairebé tres hores d’intens i enriquidor debat, les entitats i veïns presents vam acordar tornar a trobar-nos el dia 11 de maig, amb els punts que cadascuna considera innegociable en la crítica d’aquest Pla. El procés de la Rambla del Poble Nou com agrupació transversal d’entitats per forçar l’obertura d’un procés de diàleg amb l’Ajuntament, o el cas del barri de Gamonal, a Burgos, van sonar com referents de l’imaginari col·lectiu al llarg de tota la jornada.

La capacitat que tinguem de forçar el replantejament del Pla Paral·lel dependrà només de la nostra capacitat per organitzar-nos com ciutadania crítica i activa, i això passa per continuar buscant espais de discussió, debat i proposta que parlin de les amenaces i les oportunitats que enfrontem col·lectivament.

 aquí podeu llegir la crònica del ZonaSec