Procés participatiu Pla Director Segre Rialb

17_Total_Percepcio
18_Total_Us per edats
20180321_120817
20180321_120833
20180405_191847
20180421_102133
20180421_102856
IMG-20180405-WA0009
IMG-20180421-WA0012


DESCRIPCIÓ

El Pla Director Urbanístic – PDU pretén posar les bases per un desenvolupament que aprofiti les noves oportunitats generades per l’embassament Rialb finalitzat l’any 2010. Aquesta obra va configurar un nou paisatge amb canvis i afectacions que encara estan presents en la memòria dels habitants. Per aquesta raó, es va engegar un procés participatiu per tal de recollir les propostes i sensibilitats de la població. Aquest procés pot ser un punt de partida per tal de potenciar un major vincle de la gent vers la nova forma del territori.

El procés participatiu es va dur a terme entre els mesos de març i abril del 2018 i es van realitzar dos tallers amb els IES de Ponts i Oliana, dos tallers oberts amb la ciutadania i un taller amb els alcaldes i les alcaldesses. A fi d’arribar a la resta de municipis, es va implementar una dinàmica itinerant amb una enquesta i un apartat web per facilitar la recollida de propostes.

ACTORS/ENTITATS IMPLICADES

Equip tècnic: Raons Públiques i Direcció General de Participació – Generalitat

Entitats: Associacions esportives i de lleure, Grups de restauradors/hotelers dels municipis del Consorci Segre Rialb, Gremi d’industrials, Agricultors i ramaders dels municipis.

OBJECTIU

OBJECTIU GENERAL

Realitzar una diagnosi participativa amb els i les ciutadans dels sis municipis que conformen el Segre Rialb, per aportar la seva experiència, visió i propostes de desenvolupament econòmic, en el marc del Pla Director Urbanístic PDU.

Objectius específics directes:

  • Fer un reconeixement amb els participants dels VALORS i USOS amb respecte del Patrimoni natural i cultural del Segre Rialb.
  • Debatre amb la ciutadania i recollir els TEMES CLAUS, pel que fa a criteris i accions conjuntes que puguin aportar al desenvolupament econòmic del territori.
  • Difondre i visibilitzar el Pla Director Urbanístic PDU, en els sis municipis.

Objectius específics relacionals:

  • Estimular una VISIÓ TERRITORIAL del Segre Rialb.
  • Afavorir una BONA EXPERIÈNCIA I CONFIANÇA en aquests processos.

EINES i METODOLOGIA

DINAMITZACIÓ A L’ESPAI PÚBLIC: Accions al carrer de caràcter lúdic, atractives i pròximes als usuaris de la plaça. S’ha demostrat la utilitat d’aquestes activitats per diversos motius: per arribar al públic menys implicat en el procés, per donar-li visibilitat  i per fer més atractiva la recollida de propostes. Contribueix a un millor coneixement del territori. Activitat per cada municipi amb una enquesta: “CAIXA ITINERANT”

ESPAIS DELIBERATIUS: Espais dissenyats per al treball de grup i la presa de decisions col·lectives. Ens aporta passar dels posicionaments individuals o sectorials a propostes col·lectives, mitjançant el diàleg i l’acompanyament als participants.  TALLERS PARTICIPATIUS, amb IES, oberts a la ciutadania i amb els alcaldes/esses

COMUNICACIÓ I EINES VIRTUALS: Defineix les estratègies que garanteixen la visibilitat del procés, de les convocatòries i recollida de propostes on-line. Ens aporta interès de la comunitat envers el procés, així com l’assistència a les activitats. També ajuda a la transparència del procés davant l’opinió pública. Logotip del projecte, Identitat gràfica, Cartelleria / tríptics, Cartes adreçades, Xarxes socials, Recollida de propostes WEB (Tasques desenvolupades per la Generalitat)

RESULTATS – IMPACTE

  • En total han participat 159 persones de les quals 46 ho van fer a títol individual en l’activitat itinerant i 107 persones ho van fer de manera presencial en els diferents tallers: 48 estudiants dels IES, 59 ciutadans/es. També van participar els  6 alcaldes/esses de tots els municipis.
  • En total, hem recollit 1072 propostes, repartides entre 4 tallers i la caixa itinerant/enquesta. A excepció del taller amb alcaldes, la resta de tallers i activitats van tenir una proporció equilibrada amb la producció de propostes.

ENLLAÇOS

Web del procés


NOTÍCIES RELACIONADES


Procés Participatiu del Pla Director Segre Rialb

L’Embassament de Rialb, ubicat entre les comarques de l’alt d’Urgell i La Noguera, es va Read more