PROCÉS PARTICIPATIU PER EL PROGRAMA D’USOS DELS JARDINS JOAN SALVAT-PAPASSEIT

33704641881_d44ab72e62_b
33704642301_b0895786e5_o
33792861876_a29e555b25_o
34948055446_66f392d543_o
capcalera_imaginem_962x542


DESCRIPCIÓ

El Jardí Joan Salvat-Papasseit està situat al Districte 3 del Prat de Llobregat, entre l’avinguda del Remolar, l’avinguda de Pompeu Fabra, el carrer de l’Estany de la Magarola i el carrer de l’Estany de l’Illa. El Jardí actualment és una plaça dividida en cinc espais, de sorra, per uns camins interiors de ciment i envoltat per un mur baix de vegetació amb dues portes d’entrada.

Aprofitant la remodelació de la plaça des del Programa de Participació del Ajuntament del Prat de Llobregat, es va realitzar un procés participatiu amb l’objectiu de fer partícips les persones que en són usuàries en la definició de la remodelació de la mateixa i dels seus usos.

Es va plantejar un procés breu que mitjançant eines d’investigació i de participació, va recollir informació quantitativa, qualitativa i participativa que va donar forma al programa d’usos que orientarà la futura remodelació. A més a més, aquest procés va aportar un diagnòstic dels actors de l’entorn amb la seva potencialitat de relació que pugui afavorir la dinamització comunitària de la plaça.

Els actors del voltant i els usuaris de la plaça van manifestar moltes necessitats representades en 773 propostes coincidents que es van processar i sintetitzar en els tallers amb alguns participants i els tècnics. Com a resultat d’aquest petit procés va sorgir la idea d’un espai que faciliti la trobada i l’intercanvi del veïnat i dels col·lectius per potenciar l’esbarjo i el desenvolupament lúdic i creatiu de les famílies, dels infants i de la gent gran. Que sigui un model d’espai públic inclusiu i accessible per a tothom. També es van proposar l’ampliació del paviment i la conversió en zona de vianants, l’habilitació zones d’esport i de salut, l’habilitació de zones d’esbarjo i de confort, l’ampliació i re-definició dels jocs inclusius per a nens/es, la promoció d’activitats familiars a la plaça i la implementació de serveis, tots aquests com eixos temàtics que puguin orientar el disseny de la futura remodelació.

ACTORS/ENTITATS IMPLICADES

Equip tècnic: Raons Públiques i departament de Participació de l’Ajuntament del Prat de Llobregat

Entitats: ADISPRAT i comissió de discapacitat, AAVV de la plaça, AMPAS de les 3 escoles.

Comerços: 20 establiments comercials de l’entorn

OBJECTIU

OBJECTIU GENERAL

Definir de manera participada amb la ciutadania de l’entorn dels Jardins Joan Salvat – Papasseit  un programa d’usos que respongui a les necessitats comuns dels seus usuaris.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

Informar i visibilitzar el procés de participació i la futura reforma de la plaça.

Trobar acords entre els/les  veïns/es sobre el plantejament d’usos que responguin a les necessitats col·lectives de l’entorn dels jardins Joan Salvat Papasseit i a les seves possibilitats tècniques.

Detectar possibles agents del barri amb capacitat per liderar processos de tipus comunitari.

Integrar i acompanyar l’equip interdisciplinari municipal en el procés participatiu.

EINES i METODOLOGIA

La metodologia de treball aporta quatre enfocaments amb les seves eines d’intervenció per garantir el compliment dels objectius:

PRESÈNCIA AL TERRITORI: Es va realitzar una contínua radiografia del territori, mitjançant la implicació i la interacció de l’equip tècnic amb els agents vinculats a la plaça, principalment amb tècnics de l’Ajuntament, amb col·lectius culturals, amb el Centre cívic El Remolar, amb els comerciants dels baixos i 3 escoles del voltant de la plaça.

Amb quines eines? Mapa d’actors, anàlisis socials, grups de discussió i micro-entrevistes. Què va aportar?

  • Trobar els temes i problemàtiques claus específics de cada àmbit de treball. Aquests temes van aportar al procés claredat per organitzar la informació a treballar durant tot el procés. Es van organitzar els àmbits claus que van ser el contingut dels diversos temes del projecte. Aquests àmbits són: mobilitat, usos, habitabilitat, cohesió social.
  • Identificar els diversos perfils i interessos dels agents. Aquesta informació ens va ajudar per desenvolupar la convocatòria i preveure resistències o bloquejos al projecte.
  • Definir els límits tècnics i polítics del projecte. Aquesta informació ens  va ajudar a la gestió de les expectatives dels participants, a tenir control del projecte i a garantir les regles del joc des de l’inici del procés

DINAMITZACIÓ A L’ESPAI PÚBLIC: Accions al carrer de caràcter lúdic, atractives i pròximes als usuaris de la plaça.

Amb quines eines? Carretó i espai festiu de devolució. Què va aportar?

  • Arribar al públic menys implicat en el procés, en aquest cas a les famílies usuàries de la plaça, donar visibilitat al projecte i per fer més atractiva la recollida de propostes i la creació d’espais de diàleg informal entre els agents.
  • Ens va ajudar a tenir un millor coneixement del territori.

ESPAIS DELIBERATIUS I DE GESTIÓ: Espais dissenyats per el treball de grup i la presa de decisions col·lectives.

Amb quines eines? Tallers amb facilitació, grups motors. Què va aportar?

  • Passar dels posicionaments individuals o sectorials a propostes col·lectives, mitjançant el diàleg i l’acompanyament als participants.
  • Presa de decisions validades pels grups participants.
  • Legitimació de les propostes.

 

ENLLAÇOS

Portal del procés


NOTÍCIES RELACIONADES


Imaginem la plaça de Joan Salvat-Papasseit

Imaginem la plaça de Joan Salvat-Papasseit és un procés de participació promogut per l’Ajuntament del Read more