Pressupostos Participatius 2018 Arenys de Mar

20170701_110142
20170701_104525
IMG-20170728-WA0014
IMG-20170720-WA0011
IMG-20170727-WA0019
IMG-20170727-WA0023
IMG-20170720-WA0009


DESCRIPCIÓ

En el transcurs de l’any 2017, l’Ajuntament d’Arenys de Mar va implementar la 8ena edició dels Pressupostos Participatius de la ciutat.  Enguany, es van posar un total de 165 mil euros a disposició del debat públic dels veïns i veïnes del municipi.  En aquest camí, hi han tingut lloc diversos aprenentatges que han estat claus en les millores formulades per a l’actual edició. Una de les novetats d’enguany ha estat el disseny i la implementació d’un procés deliberatiu per definir les propostes sotmeses a votació, així com millores en la difusió i la comunicació.

ACTORS/ENTITATS IMPLICADES

Equip tècnic: Raons Públiques i Departament de participació
Entitats: Consell de Gent Gran, el Consell de Joves.

OBJECTIU

 • Acostar i fer partícip la ciutadania de totes les franges d’edat, el teixit associatiu i altres col·lectius i òrgans representatius sectorials, en la decisió de les polítiques públiques de gestió que afecten al conjunt de la vila d’Arenys de Mar.
 • Planificar col·lectivament i de manera consensuada una partida del pressupost municipal per ajustar-la a les necessitats de la vila.
 • Conèixer quines demandes i necessitats té la vila d’Arenys i possibilitar col·lectivament l’elaboració i priorització dels seus projectes.

EINES i METODOLOGIA

En aquest projecte el plantejament metodològic es va sustentar en dos criteris: treballar un procés de creació col·lectiva de les propostes a posar a votació. Això es va dur a terme en diverses fases, des de la recollida general de propostes, el filtratge tècnic, el treball conjunt en espais de deliberació, fins a la votació final.

 • Fase 1 i 2 Preparació del procés i comunicació
 • Fase 3 Presentació de propostes: correspon a una primera pluja d’idees oberta a tota la ciutadania. Aquesta fase es va desenvolupar de l’abril al maig.
 • Fase 4 Espais deliberatius: en aquest punt, els tècnics van filtrar les propostes tècnicament viables, que es van enriquir amb el diàleg i el treball col·lectiu dels participants. Per a això, es van realitzar quatre taules de debat i un treball col·lectiu entre veïns/es que portaven propostes validades.
 • Fase 5 Validació: aquestes propostes es van revisar i es van re-formular en quatre reunions sectorials, en què van participar portaveus dels tallers i tècnics de l’àrea corresponent.
 • Fase 5 Votació: aquestes propostes van ser sotmeses a votació vinculant per part de la ciutadania d’Arenys de Mar.

Eines:

 • Tallers de propostes: En la Fase 4, seran els espais per debatre, re-elaborar i prioritzar les propostes a partir de les propostes presentades en la fase prèvia.
 • Tallers de validació: formats pels Consells Sectorials (òrgans de participació de la ciutat) i altres òrgans no formals.

RESULTATS – IMPACTE

 • Com a resultat general de la fase 3, es van recollir 1.357 propostes, aportades per 766 persones.
 • Després del filtratge tècnic, els tallers deliberatius i la validació dels consells i espais de validació, es van posar a votació 32 propostes.
 • A la votació es van recollir 1351 vots, que van a elegir 6 propostes (4 d’inversió i 2 de despesa corrent) a executar fins al 2018.
 • Les propostes guanyadores van fer referència a la millora de l’accessibilitat, del mobiliari infantil, la il·luminació, el suport a persones amb diversitat funcional, estudis per a la reinserció laboral i prevenció per evitar l’impacte de les riuades.

ENLLAÇOS

Més informació al web del procés.


NOTÍCIES RELACIONADES


EL FANZÍN COM A EINA COMUNITÀRIA PER DEBATRE SOBRE LA CIUTAT

En els últims mesos i dins del projecte “Espais de Conversa” d’Arenys de Mar, l’objectiu Read more

img_20160917_114146

I tu, com t’ho imagines? Idees per al futur de la Riera d’Arenys de Mar.

Dissabte dia 17 hem posat en comú amb la ciutadania d’Arenys de Mar les idees Read more

Debat amb tècnics municipals

I tu, com t’ho imagines?

La Riera d’Arenys de Mar és un eix estructural que concentra la vida quotidiana, vertebra Read more