Disseny participatiu de la Fira Barrejant 2015 a Sant Boi de Llobregat

SONY DSC
SONY DSC


Disseny participatiu de la Fira Barrejant 2015 a Sant Boi de Llobregat

OBJECTIUS
La fira que se celebra des de fa gairebé 20 anys necessita una renovació d’imatge que estimuli els participants i veïns.
– Transformacions de l’espai i la identitat de la fira.
– Reforçar els Vincles i el Coneixement entre les associacions i generar relacions positives.

DESCRIPCIÓ
El 3 i 4 d’octubre de cada any es realitza la Trobada de la Solidaritat de Sant Boi, la Fira Barrejant . Enguany  fa vint anys que es duu a terme i el Departament de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Sant Boi  ha encarregat  a la cooperativa Raons públiques la dinamització de tallers amb les entitats i la coordinació del disseny i la construcció de la fira. Més de 15 entitats han participat en el procés de disseny col·lectiu que ha consistit en 4 tallers durant la primavera de 2015.
El projecte es desenvolupa en dues fases, el disseny i la construcció. La primera fase aglutina quatre tallers de disseny participatiu on s’ha treballat amb les diferents entitats que participen i exposen els seus projectes a la fira. Els temes tractats analitzen: la identitat de la fira, la relació de cada entitat amb el seu espai expositiu, la relació entre expositors i visitants i per últim, la imatge i els valors de la fira del Barrejant.
El resultat del procés és un canvi radical en el disseny i la disposició de cadascun dels estands i de la fira en si mateixa. Fins ara es llogaven una sèrie de carpes blanques de 3×3 m disposades longitudinalment als llarg de l’espai i uns inflables per donar-li visibilitat.
Les carpes individuals utilitzades fins al moment tenen tres laterals opacs, el nou disseny trenca amb la incomunicació que genera aquest tipus de distribució i opta per estands oberts que permeten als participants d’observar què ocorre a 270 graus i de relacionar-se entre ells. Els participants aposten per reduir el seu espai d’exposició per guanyar en comunicació.
Es treballa la relació amb els visitants a través dels recorreguts en apostar per una ubicació no lineal dels estands alhora que es genera un recorregut més dinàmic i menys jeràrquic, organitzat a partir del cercle de la nova coberta (cúpula geodèsica).
Tots els aspectes de la fira s’han treballat paral·lelament als tallers, també la imatge i la projecció dels valors del Barrejant. Per exemple la nova coberta: la cúpula geodèsica ens apropa formalment a la idea de globus terraqüi; d’altra banda, la homogeneïtzació de la informació de les entitats dóna un caràcter més expositiu per sobre del comercial i al mateix temps s’han mantingut algunes de les característiques ja associades al Barrejant, com el color.
Durant els tres tallers, els participants s’han conegut, han intercanviat opinions i han cedit terreny individual en favor del col·lectiu; el procés de transformació de la fira queda ben definit amb la frase: el conjunt és més que la suma de les parts.
En la segona fase, la construcció s’ha realitzat tot incorporant els participants en unes jornades d’autoconstrucció per muntar i treballar els cartells de la fira. Raons Públiques s’ha encarregat de la materialització del conjunt dels estands i ha comptat amb la col·laboració de Straddle3 per al muntatge de la cúpula geodèsica.

ENLLAÇOS
Pàgina web de la Fira Barrejant.


NOTÍCIES RELACIONADES


img_3348

Com ha anat la vintena edició del Barrejant?

El dia 1 i 2 d’octubre vam poder gaudir de la vintena edició del Barrejant Read more

img_3168

Barrejant 2016!

El proper 1 i 2 d’octubre se celebra a Sant Boi de Llobregat la vintena Read more