Molt més que un local!

20_ENTRADA

Amb aquest editorial volem recordar que el paper que exerceix el local de Raons Públiques, va més enllà de la nostra insígnia en investigació i participació en la transformació d’espais i el nostre lloc de treball. És molt més!

Portem ja un any i mig caminant des de la seva obertura al públic al maig del 2013 coincidint amb el Tallers Oberts del Poble-sec. El local és pel grup un lloc on generar sinèrgies amb el barri i donar a conèixer qui som. Durant aquest període han passat pel local molts veïns i associacions i hem realitzat exposicions i activitats. Ens emociona observar amb una mica de perspectiva què és el que ha passat fins ara.

Hem realitzat tres exposicions sempre vinculades al tema de la ciutat. Vàrem iniciar el nostre camí amb l’exposició realitzada pel propi grup “Construïm la Memòria del Carrer Concòrdia” fruit d’una investigació a la nostra arribada al barri i una manera de retratar les històries de vida dels veïns. Posteriorment vàrem inaugurar “La Ciutat de Paper” de Kike Requelme on a través de diverses sèries de fotografies dels llibres, les parades i la gent del Mercat de Sant Antoni, es recupera la memòria del mercat a la vegada que es realitza un símil de la diversitat d’una ciutat. Finalment i actualment encara en exposició, hi ha “Ànimes del Poble-sec” realitzada pels alumnes de Jordi Oliver (fotògraf), on l’eix temàtic és precisament aquest: buscar l’ànima del barri. Els fotògrafs han captat imatges de persones, llocs i moments del barri oferint així una altra visió complementària.

Durant aquest temps també hem organitzat projeccions i volem seguir fent-ho, com el documental: “El Dret a Gaudir” on es va convidar a la Plataforma Defensem el Park Güell i tres curtmetratges sobre la Plaça Navas de Taller de Ficció. També vàrem convidar als membres de Fem Rambla per presentar el treball que realitzen sobre la rambla del Poble Nou. Amb la intenció de facilitar a totes les que vivim al Poble-sec espais de debat amb punts de vista crítics sobre temes d’actualitat que afecten a la construcció de la ciutat.

Pràcticament des del seu inici el local és seu de diferents cursos on difondre coneixement com els organitzats per l’editorial independent Artefakte, o com el curs de fotografia de Jordi Oliver.

El local també és un lloc de trobada de col·lectius entre els que han passat: Baixem al Carrer, Arquitectures Col·lectives, Col·lectiu Volta, Multirreferèndum, Plataforma Aturem el Pla Paral·lel, Guanyem Poble-sec … entre d’altres.

Sempre tenim obert el nostre espai als veïns, però especialment en dates assenyalades com a la Festa Major o a els Tallers Oberts, on organitzem a més d’exposicions activitats lúdiques i festives com pintar el carrer, concerts i els “asados” que enforteixen la xarxa veïnal.

Entenem el local com un lloc de relació on poder conèixer i coneixe’ns. Volem donar les gràcies a tots els que han compartit amb nosaltres aquest temps i seguir convidant i provocant trobades per enriquir-nos mútuament! Us esperem!