La teva protesta/la teva proposta

Aquestes setmanes estem assistint al canvi polític més important que ha ocorregut en aquesta ciutat des de l’arribada de la democràcia. Fa només quatre anys milers de persones protestàvem a les places d’aquesta i d’altres ciutats exigint més participació en la vida democràtica, més transparència i menys corrupció. Doncs, el canvi ja està arribant, i és l’hora de proposar primer i demostrar després, com es fan aquests canvis amb la mateixa il·lusió. Però, quins escenaris i reptes ens porten aquests resultats a la ciutat de Barcelona?

Per un costat, cal destacar la diversitat de partits que formen el nou Ajuntament. Això és un reflex fidel de com són en realitat les nostres ciutats: un marc on es troben diferents punts de vista, interessos, procedències i sentiments. És obvi que no serà fàcil governar una ciutat amb tanta diversitat de partits polítics i ideologies, però serà interessant saber com s’equilibren i s’estableixen els diàlegs necessaris per a portar a terme polítiques municipals, amb la seva clara incidència en la vida dels ciutadans i si això és prioritari davant els càlculs electorals que hauran de fer a les properes eleccions autonòmiques i estatals en pocs mesos.

Aquest nou govern té el repte d’aconseguir resoldre les exigències que la gent demanava la gent a les places fa 4 anys: apropar les institucions a la gent, fer més transparent la casa gran, acabar amb la corrupció i diversificar l’economia del centre de la ciutat, alleugerint l’impacte del turisme.

Això exigeix, per una banda, una gran responsabilitat dels nous governants, no només a nivell de pactes, com anticipàvem si no amb polítiques valentes i innovadores. Caldrà també un gran esforç d’empatia de tota la ciutadania, que ha d’expandir aquesta voluntat d’implicació no només als afins a aquestes noves forces emergents, si no que serà un gran esforç pedagògic de donar a entendre que la ciutat serà millor si tots ens co-responsabilitzem del seu futur i la seva construcció.

Aleshores com és pot millorar aquesta implicació dels veïns i veïnes? Com es poden millorar els instruments de relació administració i veïnat? Si és cert que cal revisar els mecanismes existents, creiem que primer cal aprofundir en la reflexió en que s’entendrà per participació ciutadana en aquest govern. Segon s’ha d’aprofitar la feina feta i el capital humà generat, a nivell tècnic, cooperatiu, associatiu, (..), i treballar en sistemes de co-lideratge per als problemes d’interès públic, on l’administració doni un marc segur i una supervisió eficaç i sigui capaç d’assegurar la seva plasmació en polítiques concretes. I per últim, no només esperar a que els veïns i veïnes es corresponsabilitzin, si no desenvolupar eines de comprensió i de capacitació per a que els habitants es puguin fer seu el seu entorn i per assegurar la seva implicació en els temes d’interés públic.

Això no ha fet més que començar.