La plaça de la trobada

En el marc del Pla de Barris de Trinitat Nova s’engega un procés participatiu per abordar el projecte de re-urbanització de l’espai públic entre Aiguablava i Portlligat, amb la finalitat de consensuar els principals objectius que hauria d’abordar el projecte, pel que fa a la mobilitat, l’accessibilitat, els usos i el mobiliari; així com identificar els aspectes que caldria millorar i els que caldria evitar, o tenir-hi en compte. D’aquesta manera es pretén donar resposta a les inquietuds veïnals en aquest àmbit i traslladar les aportacions als equips tècnics professionals per tal que puguin abordar el projecte executiu.

En una primera fase, Raons Públiques acompanya aquest procés plantejant la realització de dues sessions-activitats de treball a l’espai públic que s’emmarquen en la fase inicial anomenada “Lliurament de l’avantprojecte d’urbanització”. Aquestes sessions van consistir en dues sortides amb un carretó a peu de carrer (punt d’informació itinerant) i en una activitat de dinamització a l’espai públic per arribar a un major nombre de col·lectius del barri. Per fer una comunicació i difusió més eficient, es va fer una instal·lació de panells a l’espai públic amb l’objectiu de cridar l’atenció dels veïns i veïnes i convocar-los a l’activitat principal.

Podríem parlar de les eines metodològiques o de les propostes recollides, però en aquesta ocasió tenim la necessitat de compartir amb vosaltres el que va significar per a nosaltres “la plaça de la trobada”. Aquest és el nom que van escollir les persones participants per designar l’espai central del barri i va fer honor al seu nom: les veïnes i veïns van crear aquest ambient de comunitat, d’intercanvi d’experiències vitals, de col·laboració i d’aportacions (fins i tot la música per amenitzar l’activitat a la plaça).

Aquesta experiència va significar conèixer els veïns i veïnes del barri i compartir temps amb ells. Les xerrades amb el carretó van suposar apropar-nos a les persones i crear un clima de confiança molt positiu. Aquestes activitats també ens van donar pistes sobre els diferents usos i visions sobre la plaça. Alguns col·lectius volien potenciar els espais de trobada i activitats festives al carrer i altres van preferir evitar-los per una qüestió de sorolls. Una situació similar es va produir amb els jocs de pilota a la plaça, entre l’entusiasme dels nens i nenes i les queixes dels veïns i veïnes que volen més tranquil·litat.

Aquest projecte, curt en el temps, ha estat molt significatiu a l’hora de representar la complexitat i els reptes de treballar amb les persones en els processos de transformació urbana, de considerar totes les vivències, les visions i els conflictes visibilitzats i que són part de la construcció de la convivència a l’espai públic.