IMAGINA BADIA: Planificació estratègica urbana des de la posada en valor dels actius urbans.

Fa unes setmanes vam presentar els resultats del projecte «Imagina Badia» als companys de les ciutats europees que participen amb Badia del Vallès i l’Àrea Metropolitana de Barcelona en la xarxa  Sub>Urban, reinventing de fringe” del programa URBACT. En una jornada festiva amb la participació de veïns i veïnes de Badia i dels tècnics de les ciutats de la xarxa, es va explicar el treball de gairebé dos anys i es va gaudir d’una diada amb jocs infantils, d’una xocolatada popular i d’espais de treball col·laboratiu.

Com us explicàvem en altres ocasions, el «Pla d’Acció de Badia del Vallès» impulsat per aquest programa europeu, vol ser una eina que contribueixi a alinear les estratègies de desenvolupament cap a una visió compartida entre els actors del territori. Aquest document  s’estructura en quatre línies estratègiques: incrementar la connectivitat i la relació amb el territori, millorar l’estructura de la mobilitat, intensificar i programar l’ús de l’espai públic i posar en valor el patrimoni natural i cultural del territori. Aquestes estratègies defineixen actuacions a desenvolupar en els anys vinents per transformar el municipi i millorar la qualitat de vida de les persones.

El procés de construcció del document s’ha basat en el reconeixement i en la posada en valor dels actius del territori, la generació de complicitats i els espais de col·laboració entre agents i la identificació de línies d’oportunitat i de possibilitats de generar actuacions innovadores.

La construcció d’un relat en clau positiva i propositiva sobre la Badia d’avui i, sobretot, de la Badia de demà, ha estat un dels aspectes fonamentals a l’hora de concebre i de comunicar el projecte, amb la incorporació de la dimensió europea com agent d’oportunitat per al reforç de la identitat col·lectiva.