El nou Firal d’Olot ja té projecte

“El Firal ja té projecte”. Amb aquesta frase es presentaven aquest dimarts els resultats de la consulta ciutadana sobre les tres propostes finalistes, i es tancava el procés per a la selecció del projecte de remodelació del Firal amb la selecció de la proposta “Teixir, cosir i vestir” de Xevi Bayona XAA Arquitectura,  Bach Arquitectes i Lluís Paumé.

Un procés que es va iniciar ara fa gairebé un any, quan des de l’Ajuntament d’Olot ens van convidar a presentar-los una proposta per “fer un procés participatiu del Firal” i llavors vam engegar un procés que només ha estat possible gràcies al compromís, el treball i la dedicació de la ciutadania d’Olot.

Entre els mesos de gener i juliol es van construir les bases tècniques del concurs de projectes a través d’un procés participatiu dirigit des de Raons Públiques. Amb grups de debat, accions a l’espai públic i tallers de treball entre veïns, comerciants, entitats i tècnics, es van detallar els criteris funcionals i arquitectònics que més endavant s’inclourien en les bases del concurs. D’aquesta manera, els 15 equips d’arquitectes que es van presentar al concurs convocat per l’Ajuntament al mes de juliol, integraven en les seves propostes els principis d’actuació desenvolupats per la ciutadania.

D’acord amb aquests criteris, el jurat va seleccionar els 3 projectes que millor recollien els aspectes definits en el procés participatiu com la mobilitat, el tractament de la vegetació i el mobiliari i va assignar fins a un màxim de 45 punts a cada proposta.

Els tres autors seleccionats van explicar-les les seves propostes a la ciutadania i després se’n va fer una exposició al públic en diferents espais de la ciutat. Finalment, van ser sotmeses a una consulta popular. D’aquesta manera, es van assignar fins a 15 punts més als diferents projectes. Per últim calia afegir-hi els 10 punts corresponents als criteris econòmics i de planificació d’obres.

Tanmateix, el paper de la ciutadania no finalitza amb la selecció del projecte de remodelació del Firal. El Grup Impulsor sorgit en aquest procés continuarà vetllant pel correcte desenvolupament del projecte i de les obres i, l’any vinent, es configurarà la Taula de Treball del Firal per abordar, entre d’altres, la revisió del Pla d’Usos.

Podeu conèixer els detalls d’aquest projecte al web, tot i que us animem a anar-hi i fer una passejada pel Firal, per gaudir així d’una ciutat plena de vida i especialment acollidora com és la capital de la Garrotxa!