El llegat del patrimoni industrial: el paper de la ciutadania

La antigua fábrica Can Saladrigas acoge desde 2002 un Casal de Gent gran, y desde 2009 una biblioteca pública.

Tot i tractar-se d’una ciutat  d’enorme tradició industrial, Barcelona viu massa sovint d’esquena a la seva trajectòria obrera, productiva i fabril. La ciutadania ha jugat un paper clau en la recuperació d’aquest patrimoni com un element cabdal de la identitat col·lectiva de la ciutat, paper que volem posar en valor en la jornada de debat “El llegat del patrimoni industrial: el cas de Barcelona” aquest dijous 29 de novembre al MUHBA.

La destrucció indiscriminada del barri d’Icària per construir-hi la Vila Olímpica als anys 80 va marcar el punt àlgid de desafecció de la ciutat amb el seu pasat industrial. Des de llavors, els episodis de menyspreu i d’oblit institucional han caracteritzat moltes vegades la relació de la ciutat amb aquest important llegat.

Com passa amb tantes altres qüestions, hem de buscar l’empenta i el compromís necessari per a la seva protecció en la societat civil. Han estat els moviments socials, l’associacionisme dels barris i la ciutadania en general qui ha reivindicat la importància simbòlica d’aquest patrimoni, qui ha imaginat nous usos i activitats per a les fàbriques buides, i qui ha defensat la seva capacitat per custodiar i promoure la identitat col·lectiva dels barris obrers.  Espais sense els quals avui no ens imaginaríem Barcelona, com Can Batlló, la Fabra i Coats, la Sedeta o el Vapor Vell no estarien encara en peu si no fos per la pressió ciutadana i la seva capacitat reivindicativa.

Aquest dijous dia 29 presentem al MUHBA, el Museu d’Història de Barcelona, els resultats de més d’un any de treball sobre el paper dels moviments socials en la defensa d’aquest patrimoni, en el marc del projecte d’investigació “El llegat del patrimoni industrial” de la Universitat de Lleida. Us convidem a acompanyar-nos a aquesta sessió, de la que trobareu tota la informació en aquest link.