El 2018 de Raons Públiques Sccl.

Aquest any que tanquem ha estat un any de creació per a Raons Públiques. Hem gestat nous serveis i projectes com a resultat d’un procés exploratori de la cooperativa que, en aquest 2018, ha crescut fins a 8 socis i sòcies treballadores. El nostre focus creatiu ha estat la generació d’intel·ligència col·lectiva per a la transformació d’espais i de relacions. En aquest camí, ens han acompanyat professionals externs de El camino del Elder (espai de cures), Altrium Strategic Collaboration i Coop de Mà (pla estratègic); així com els més de 20 professionals col·laboradors que conformen la comunitat de Raons. Un any intens i interessant!

Paral·lelament, hem tingut l’oportunitat de dissenyar i de desenvolupar grans projectes com el procés de participació ciutadana per a la transformació urbana de Sant Feliu, el procés participatiu del Pla Director Urbanístic de Segre-Rialb o el Pla d’Acció Local de Badia dins el projecte URBACT de la Unió Europea.

Entre altres projectes, hem acompanyat els pressupostos participatius a Sant Cugat, Sant Boi de Llobregat i Arenys de Mar; així com els processos participatius per a l’elaboració del Pla d’equipaments de la zona centre de Sants-Montjuïc i les activitats participatives del Pla d’Usos de l’avinguda del Paral·lel i del carrer Gran de Sant Andreu. Sortint de l’àrea metropolitana, vam desenvolupar dos processos participatius per a la revitalització de nucli antics i històrics a Navarcles i a Gironella, en aquest últim cas, en col·laboració amb Celobert.

Creiem adient destacar dos projectes singulars realitzats aquest any: 1) hem codissenyat un model de procés participatiu per a la cocreació d’espais lúdics amb infants i hem dinamitzat les sessions en escoles per a la transformació del parc Central de Nou Barris i el parc de La Pegaso (en el marc de Barcelona, ciutat jugable), i 2) l’activació de les galeries comercials Parkinsol a Calella.

Entre els nous projectes que hem impulsat, dins de la nostra vocació de retorn a la comunitat, hem organitzat les primeres Jornades de Cartografies Col·laboratives i el Taller de Cultura Organitzacional en els espais de treball per debatre amb iniciatives de l’Economia Social i Solidària la transformació de manera col·laborativa dels nostres entorns de treball (FESC).

Comencem el nou any amb la motivació d’impulsar les persones, els espais i els processos col·laboratius com a centre de les transformacions que anhelem.